Technische Geneeskunde binnen het Thorax Centrum Twente

Studente Technische Geneeskunde Pien Spoor studeert af op vrijdag 31 maart 2017

Voor mijn afstuderen van Technische Geneeskunde heb ik een jaar lang onderzoek gedaan in het Thorax Centrum Twente onder begeleiding van prof. dr. J.G. Grandjean. Ik heb hier onderzocht of het mogelijk is om met behulp van techniek de lange termijn uitkomsten na off-pump CABG (bypass) te voorspellen. Hierbij hebben we specifiek gekeken naar het effect van flow competitie van de natieve coronair op de arteriële bypass. Uit ons eigen database-onderzoek blijkt dat patiënten die occlusie of ‘string sign’ van de bypass (linker arteria mammaria) ontwikkelen, vaak een niet-significante of milde stenose hebben en daardoor dus flow competitie. In experimenteel onderzoek, met behulp van flow-metingen op de OK, hebben we aangetoond dat competitieve flow van de natieve coronair de hoeveel flow door de bypass verminderd en dat het een oorzaak kan zijn van een lage flow door de bypass. Dit laatste onderzoek heb ik ook gepresenteerd tijdens het congres van Cardio Thoracic Surgery in Belfast, waar ik erg positieve reacties kreeg op het onderzoek en de resultaten. Onze uitkomsten geven aan dat de competitieve flow een belangrijke factor is om rekening mee te houden. Helaas zagen wij ook dat de ernst van de stenose geen goede maat is voor de hoeveelheid competitieve flow. Daarom zal nog verder gezocht moeten worden naar andere parameters die competitieve flow en lange termijn uitkomsten kunnen voorspellen. Het Thorax Centrum Twente en de Stichting Hartcentrum Twente hebben mij de mogelijkheid geboden hier het komend half jaar mee verder te gaan.

Namens Pien Spoor

Waar zoek je naar?